ALERGIES I INTOLERANCIES ALIMENTARIES

ALERGIES I INTOLERANCIES ALIMENTARIES

Es duplica el número de persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries degut als efectes negatius de la vida que actualment portem.

En els últims 10 anys el número de persones amb al·lèrgies alimentaries s’han duplicat. Això fa, que en aquest moment, un 6-8% dels nens pateixin algun tipus d’ al·lèrgia alimentària. De la mateixa manera, per exemple, la intolerància alimentària no paren d’incrementar-se, per exemple, la intolerància al gluten, que en l’actualitat arriba al 7% de la població.

¿Quina diferència hi ha entre una intolerància i una al·lèrgia?

La primera i la més important es que les al·lèrgies estan mesurades pel sistema immunològic i les intoleràncies pel metabolisme.

L’al·lèrgia es produeix quan el cos entra en contacte amb un al·lergen, que és una substància que a primeres hauria de ser inofensiva i no obstant això el nostre organisme l’identifica com una amenaça i lluita con ell. Els símptomes d’una al·lèrgia alimentaria habitualment es manifesta d’uns minuts a dos hores desprès de la ingesta del aliment. L’al·lèrgia és molt més perillosa que la intolerància i les conseqüències poden ser més devastadores.

Per algunes persones, una reacció al·lèrgica a un aliment pot resultar molesta però no greu: formigueig o “picazón” a la boca, urticària, èczema, inflor en els llavis, dolor abdominal, diarrea, nàusees, vòmits, marejos… però per a altres persones, una reacció al·lèrgica pot ser aterridora i, inclús posar en risc la seva vida provocant una anafilaxi. En aquest cas el tractament d’urgències és fonamental, sinó es tracte pot causar el coma o inclús la mort.

La intolerància alimentaria sorgeix quan el nostre cos no és capaç de processar determinats compostos dels aliments, degut a la falta en el nostre cos d’algun enzim. Els símptomes d’una intolerància alimentaria poden provocar trastorns gastrointestinals: dolor abdominal, gasos, diarrea, síndrome de colon irritable…, processos dermatològics: acne, èczema, urticària…, trastorns neurològics: dolor de cap, marejos, vertigen…, sobrepès, alteracions musculars i cansament, molèsties respiratoris, alteracions psicològiques… però en cap cas serà greu fins el punt de la mort en el moment.

A la majoria dels casos d’intoleràncies alimentaries, degut a patir aquests símptomes de manera repetida i en un llarg i durador temps, els especialistes recomanen al pacient a realitzar-se una prova anomenada el “test d’ intolerància alimentaria” i mitjançant aquest diagnòstic i la eliminació dels aliments que no es toleren s’han aconseguit millores significatives dels símptomes en tres quartes parts dels casos al cap d’haver instaurat l’alimentació adequada. Els experts indiquen que gran part de les persones afectades, ni tan sols saben que sofreixen algun d’aquests trastorns.

Existeixen moltes idees e hipòtesis del per què del augment dels casos d’al·lèrgies e intoleràncies alimentaries. Una causa és l’herència genètica, un altre la contaminació mediambiental, també influeix el portar una dieta poc saludable (menjars processats) i inclús la pròpia  composició d’alguns aliments. També s’ha arribat a comentar que l’alimentació d’una mare gestant també pot influir de manera positiva o negativa al bebè. I altre opció que té molta força és la fort protecció que existeix cap al sistema immunològic a través d’innumerables vacunes i una cura excessiva de la higiene. I a això també se li suma la vida estressant i amb presses en la que es viu actualment que també afecta al sistema immune a través de la part emocional del nostre organisme. Per tots aquests factors una persona pot tornar-se intolerant o al·lèrgic a un aliment a qualsevol edat.

Desenvolupem llavors els punts més importants i de pes en les causes del per què el augment de les al·lèrgies i intoleràncies alimentaries.

Herència genètica: per suposat la part genètica té una índole molt important en quan a les malalties, i entre elles estan les al·lèrgies i intoleràncies alimentaries.

Contaminació ambiental: la presència de substàncies tòxiques a l’aire és un factor de risc en el desenvolupament d’ intoleràncies alimentaries. Productes petroquímics, herbicides, productes de neteja, residus de plàstic… tot això degut al contacte que tenen amb els aliments fa que augmenti la probabilitat de patir reaccions al·lèrgenes.

Composició dels aliments: que consumir aliments processats no és sa per el organisme ja és de coneixement global, el que poder no se sap es que es calcula que més del 60% dels aliments elaborats que consumim contenen algun tipus d’additiu. Aquestes substàncies, que potencien la conservació, el sabor i la textura dels productes, es componen de molècules artificials que romanen a l’ organisme i poden provocar intolerància i problemes digestius. Hi ha elements presents en alguns aliments naturals que també poden donar pas a intoxicacions, encara que la majoria de vegades queden inhibides en el cuinat. Malgrat això, en les persones més sensibles a patir problemes digestius si que es poden veure afectats.

Alimentació d’una mare gestant: les conseqüències d’una dieta desequilibrada afecten al metabolisme i al desenvolupament d’ intoleràncies per falta de vitamines, minerals, antioxidants… En aquest cas, els trastorns son el resultat d’una carència en la funció protectora del sistema digestiu, i per això d’alguna manera u altre també afectarà al bebè.

Protecció del sistema immunològic: en els països industrialitzats, que és on es produeixen la majoria de reaccions al·lèrgiques alimentaries, existeix una fort prevenció del organisme davant a infeccions amb innumerables vacunes i medicaments i una cura excessiva de la higiene. Tot això, provoca que l’organisme no s’exposi tant als gèrmens, afectant al sistema immunitari i derivant en un increment de reaccions al·lèrgiques.

 

 

No hi ha comentaris

Sorry, the comment form is closed at this time.