EL MENÚ VEGETARIÀ O VEGÀ A LES ESCOLES

EL MENÚ VEGETARIÀ O VEGÀ A LES ESCOLES

Com elaborar els menús únicament amb proteïna vegetal, sense res procedent d’animal

Cada vegada és més habitual la petició de menús vegetarians o vegans per part de les famílies en les escoles pels seus fills, i així ho sol·liciten a les empreses de restauració escolar. No es tracte d’un simple menú, sinó d’una filosofia de vida. La dieta no va sola, sempre va acompanyada d’una visió de la vida on el ser humà està igualat a l’animal, i on és té una gran cura amb el planeta, el nostra planeta.

A dia d’avui, però s’ha de dir que cada dia menys, encara hi ha una gran inquietud i preocupació per part dels pares de les famílies que han optat pel camí de la dieta vegetariana o vegana, ja que es té por que el menú no estigui a l’alçada, no sigui saludable o bé que a nivell nutricional no segueixi els paràmetres adequats. Hem de ser conscients que els nens tenen unes exigències nutricionals molt altes degut a que estan en ple creixement i desenvolupament, segueixin les dietes que segueixin.

La realitat és que cada vegada costa menys trobar una escola on t’ofereixin un menú d’aquest estil ja que la demanda va creixent. Catalunya és la comunitat autònoma amb més peticions d’aquesta dieta i on més avançat s’està respecte aquest tema, per tant, on més centres tant privats com públics ofereixen tant la dieta vegetariana, en tots els seus vessant, com la vegana.

Ja en molts centres escolars, tant col·legis com escoles bressols, ofereixen un dia a la setmana el menú sense proteïna animal, oferint aquest dia únicament primera vegetal. En moltes ocasions es realitza per un tema de nutrició saludable, en altres ocasions es realitza per conscienciar de la importància de l’impacte mediambiental i reduir el sacrifici animal pel consum humà. En molts països aquest dia es realitza en dilluns i es conegut como “el dilluns sense carn”. A Barcelona aquest dia poc a poc s’està expandit i convertint en hàbit o rutina en moltes escoles.

Un menú vegetarià ha de ser saludable i a la vegada equilibrat, el qual ens aporti la nutrició necessària d’una ingesta. Per saber que nutrients son els necessaris per una ingesta hauríem de tenir present sempre el mètode “el meu plat”, on ens representarà que és el que ha de contenir el nostre plat.

Imagen: www.bien-estar.com

En el cas del menú vegetarià o vegà, la part de les proteïnes únicament seran d’origen vegetal i no combinades amb proteïnes d’origen animal com seria el cas d’una dieta estàndard, per la resta la planificació és la mateixa.

Imagen: Vegan Society

La proteïna vegetal prové del món vegetal… i entre els productes ens trobem: tot tipus de llegums, soja (també la varietat del tofu, el tempeh, la soja texturitzada…), el seitan, els cereals… L’important en aquesta dieta és la correcta combinació de productes en una mateixa ingesta, això implica obtenir una proteïna complerta i de qualitat ja que es complementen en aminoàcids essencials obtenint un plat nutritiu, un fantàstic recurs pel plat vegetarià o vegà com a font proteica. En segons que centres el menú vegetarià o vegà és el mateix que el menú normal però sense la carn o el peix; per lo que comporta que el menú és poc adequat i baix en proteïnes; per això la insistència dels pares i els nutricionistes en el simple fet de que un menú d’aquestes característiques s’ha de planificar totalment a part del menú normal o basal.

No ens podem oblidar que, seguint una dieta d’aquestes característiques, sigui quina sigui la seva vessant, ens implica prendre uns suplements vitamínics essencials com son els de la vitamina B12, la vitamina D i omega. S’entén que un vegà o vegetarià disposa del suport d’un professional sanitari per assegurar que la seva dieta al final del dia compleixi amb tots els requisits nutricionals. La restauració col·lectiva només s’encarregarà d’oferir un menú equilibrat i seguir l’estructura de “mi plató”.

Des de Àgora Col·lectivitats volem donar la tranquil·litat a totes les famílies que triïn aquesta filosofia de vida, ja que se’ls oferirà aquest tipus de dieta i els ajudarem en tot el que estigui a les nostres mans respecte a una complerta alimentació per els més petits de la casa.

No hi ha comentaris

Sorry, the comment form is closed at this time.